- Home
- →
- Woning kopen
- →
- Veelgestelde vragen
Ja. De verkoper mag namelijk de vraagprijs verhogen of verlagen, zelfs tijdens een onderhandeling. Als potentiële koper heb je daarnaast zelf ook het recht tijdens de onderhandelingen je bod te verlagen. Je eerdere bod vervalt namelijk zodra de verkopende partij een tegenbod doet.
Een verkopende makelaar mag niet de belangen van zowel de koper als de verkoper behartigen. De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. Als je dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig zelf een aankoopmakelaar in de arm te nemen.
De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantieregeling die wordt uitgevoerd door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). De regeling houdt kort gezegd in dat wanneer je door onvoorziene omstandigheden je huis moet verkopen en met een restschuld blijft zitten, het WEW deze restschuld voor haar rekening neemt. Hier zijn uiteraard welke enkele voorwaarden aan verbonden. Niet voor elke woning kan een hypotheek met NHG worden afgesloten. Het bedrag waarvoor je hypotheek met NHG garantie kunt aangaan, bedraagt sinds 1 januari 2019 maximaal 290.000 euro. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-grens naar maximaal 307.400 euro.
Daarnaast kun je alleen voor NHG kiezen bij een hypotheek voor een woning die als hoofdverblijf dient. Als je een tweede hypotheek afsluit voor bijvoorbeeld een vakantiewoning, kun je daarvoor niet van de NHG gebruik maken.
Sommige panden staan op grond waarop erfpacht rust. Dit houdt in dat de koper het gebruiksrecht van de grond heeft, maar de grond niet in bezit heeft. Uitgifte van erfpacht kan voor een bepaalde of onbepaalde periode zijn. In de meeste gevallen gaat het om een onbepaalde periode. Elke grondeigenaar (particulier of gemeente) kan zijn eigen erfpachtvoorwaarden stellen.
Als koper van een – vaak bestaande – woning betaal je naast de uiteindelijke koopsom ook bijkomende kosten. Deze kosten, bijna altijd aangeduid met de afkorting ‘k.k.’ achter de vraagprijs, bestaan uit 2% overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. Normaliter bedragen deze kosten ongeveer 5% à 6% van de koopsom.